Strune za mlajše tekmovalce

0

Tenis loparji
Tenis torbe
Tenis žoge
Tenis oblačila
Tenis obutev
Tenis strune
Tenis ostalo
SALE

Strune za mlajše tekmovalce

Kadar izbirate teniško struno za mlajšega teniškega igralca oz. igralko, naj bo na prvem mestu misel, da mora struna varovati roko pred poškodbami. 

V kolikor boste izbrali trše poliestrske strune, bodo trpeli prav vsi sklepi na roki. Kot rezultat izbire napačne strune, se kaže teniški komolec, bolečine v zapestju ter rami. Trša struna prenaša več vibracij ter močnejše vibracije na roko, kot če igralec igra z mehkejšo teniško struno.

V kolikor bodo strune veš čas igre in odraščanja igralca pravilne, se boste sigurno izognili kasnejšim obiskom pri fizioterapevtih in operacijskih sob zaradi poškodb roke, s katero igra tenisač.

Za tenisače do 12 let, je priporočljivo uporabljati multifilamentne strune, ki so izjemno mehke in nudijo dober občutek na loparju. Zraven tega, se lahko dobro kontrolira let teniške žogice.

"Slabosti" so te, da se struna hitreje strga (v primerjavi s poliestrskimi strunami), ter da se premika oz. ne skače nazaj v prvotni položaj. Tudi spin potencial je manjši. 

Cene multifilamentnih strun so višje od poliestrskih v povprečnem cenovnem razredu.

Če je mlad igralec šibek, naj nikakor ne uporablja poliestrske strune dokler popolnoma ne ojača vseh potrebnih mišic. 

Preden tekmovalec preide na poliestrsko struno, je dobro vpeljati vmesno postajo, ki predstavlja hibridno kombinacijo strun v loparju. Torej mešanja multifilamentne strune in poliestrske strune. 

Ta kombinacija se zelo pogosto uporablja do 14 leta starosti tekmovalca. Lahko tudi dlje. Kako dolgo je spet odvisno od moči in razvitosti fanta oz. dekleta, ki trenira tenis.

Pri tem naj vzdolžna struna ostane multifilamentna, prečna pa poliestrska. Tako bo tekmovalec še zmeraj ohranil veliko večino dobrih lastnosti multifilamentne strune, ki jo le te dajejo. Poliestrska struna pa bo v tem primeru nekoliko povečala moč. Seveda le v primeru, če izberete pravo. Ta naj bo mehka, kar se le da. Mehek poliester daje veliko prožnosti in moči. Seveda naj bo tudi tanka, saj se bo v vsakem primeru pozneje strgala kot mulitifilamentna struna. Kot tanka je mišljena debelina strune od 1.10 mm do 1.18 mm.

Za pravo kombinacijo bo potrebnih nekaj poskusov, razen, če se vam posreči že v prvem. V vsak lopar in glede na način igre teniškega igralca, gre svoja kombinacija. Potrebno je najti kombinacijo, ki bo mlademu tekmovalcu najbolj ustrezala.

Naj mladi tekmovalci počasi prehajajo iz multifilamentnih strun na hibrid in šele na to na igro s poliestrskimi strunami.

Multifilamentne strune se lahko uporabljajo v nekoliko debelejšem obsegu npr. 1.30 mm (v kolikor se tanjša struna prehitro strga). 

Zmotno je prepričanje, da mora struna v loparju držati celo večnost, da se jo označi kot dobro. Struna ohranja svoje najboljše karakteristike le za kratek čas. Nato pa se vedno bolj izgublja tenzija ter glavne karakteristike strune. Tudi če ne poči, jo je dobro po nekaj urah igre (5-6 ur) zamenjati. Lahko pa seveda že prej. 

*Profesionalci zamenjajo lopar na vsak set.

Naj bo na prvem mestu razum in ohranjanje zdravja, šele na to želja po močnih udarcih s trdimi poliestrskimi strunami, ki veliko krat zaradi svojih "dobrih" lastnosti, poškodujejo mlado roko, ki prične kazati znake utrujenosti v poznejšem času.

Nekaj dobrih multifilamentnih strun:

  • HEAD - RIP CONTROL
  • WILSON - SENSATION 
  • WILSON - SENSATION CONTROL
  • TECHNIFIBRE - X ONE BIPHASE
  • BABOLAT - XCEL

Nekaj dobrih in mehkih poliestrskih strun:

  • MSV - FOCUS HEX plus 38
  • MSV - GO MAX
  • TOPSPIN - CYBER BLUE
  • SOLINCO - TOUR BITE SOFT
  • HEAD - SONIC PRO
  • LUXILON - ADRENALINE