Kakšno hrano jesti pred tenis tekmo

0

Tenis loparji
Tenis torbe
Tenis žoge
Tenis oblačila
Tenis obutev
Tenis strune
Tenis ostalo
SALE

Kakšno hrano jesti pred tenis tekmo

Zelo pogosto se pojavljajo vprašanja, kaj je najbolje jesti pred teniško tekmo ali treningom.
Sicer se priporočila ves čas nekoliko spreminjajo, so pa zagotovo zelo daleč stran od časov, ko so vrhunski tenisači pred tekmo jedli hitro prehrano in pili sladke gazirane pijače.  
Skladno z razvojem tenisa in priprave tenisačevega telesa na tekmo ali močan trening, se je razvijala tudi "dieta", ki je najboljša za pripravo teniškega igralca na tekmo. Enak poudarek prehrane pa se daje tudi na vnašanje kalorij med trajanjem tekme in kaj uživati po treningu ali tekmi, za čim hitrejšo regeneracijo.

Razumevanje, kako se energija sprošča iz hrane, in še boljše razumevanje, kdaj se energija sprošča je ključnega pomena za dobro igro in ponovno pripravo za teniško turnirsko igro. 

Včasih je bilo malo znanega o idealnem vnosu prehrane za optimizirano delovanja tenisačice ali tenisača pred izhodom na teniško igrišče. Danes pa je o tem že veliko znanega in teniški igralci trdo trenirajo, da dosežejo maksimalno fizično kondicijo, v kateri morajo biti. Iz tega razloga, morajo zelo dobro vedeti, kdaj in kaj jesti, saj je to ključna sestavina za uspeh oz. napredek. 

Potrebno se je zavedati, da imamo vsi različne presnove, torej čas, ki ga potrebujemo za prebavo hrane, ki smo jo pojedli in sprostitev le te v energijsko obliko. 

Nekatera hrana potrebuje več časa, da se razgradi. Od hrane je tudi odvisno, kakšno raven energije bo oddala. Dober teniški igralec bi moral pod vodstvom športnega prehrambenega strokovnjaka do potankosti poznati svoje telo in hitrost prebave. 

HRANA DAN PRED TEKMO

Ogljikovi hidrati so ključni dan pred tekmo. Dobri ogljikovi hidrati bodo energijo počasi sproščali v telo in to tudi nadaljevali v daljšem časovnem obdobju. Testenine, riž, polnozrnati kruh so  idealna hrana za polnjenje glikogenskih rezerv. Zmerja vedite, da je samo dobra hrana dobro gorivo za teniškega igralca.

HRANA NA DAN TEKME

Tudi ta dan je potrebno več ogljikovih hidratov. Nekateri tenisači bodo testenine jedli tudi zjutraj, če imajo popoldansko tekmo. Vendar bodite previdni, saj lahko traja tri ure ali več, da se testenine v celoti prebavijo. Tik pred tekmo, ne bi smeli jesti preveč, saj ne želite, da bi v trebuhu sedela odvečna hrana, kar lahko povzroči, da boste na igrišču počasni. 
Tudi rjavi kruh iz polnozrnate moke je odličen vir ogljikovih hidratov. Če boste pripravljali iz njega sendvič, ga je dobro pojesti nekaj ur prej, preden se odpravite na teniško igrišče. 

Vodilo naj bo, da se držite hrane, ki vsebuje veliko kakovostnih ogljikovih hidratov, zraven pa užijte zmerno količino beljakovin in malo maščob. Več kot je maščobe, dlje traja prebava. 

Tukaj je tudi nekaj drugih živil, ki jih lahko uživate: ovsena kaša, sadje, siri z nizko vsebnostjo maščob, ... Izogibajte se kofeinu in hrani s preveč beljakovinami (beljakovinski šejki) in celo solatam, ki imajo preveč vlaknin in jih ni mogoče hitro prebaviti pred tenis tekmo. Lahko tudi neprijetno obležijo v želodcu.

HRANA MED TEKMO

Dolgi teniški dvoboji, zahtevajo od vas veliko energije, zato je poleg pravilne hidracije skozi celotno tekmo, pomembno ohranjanje dobre ravni energije. Seveda ni potrebno sedeti za skledo testenin ali naročiti pico med drugim in tretjim nizom, pojesti pa morate toliko, da ohranjate potreben nivo energije. 
Banane so dober vir energije, saj vsebujejo veliko kalija, ki preprečuje krče mišic in so lahko prebavljive. Ni pa priporočljivo uživati čokolade na teniškem igrišču, saj le ta poskrbi za hiter sladkorni nalet energije, vendar se ta energijski nalet zelo hitro zniža in to pomeni, da se bo znižala tudi storilnost, in kaj kmalu se boste zrušil in dovolili tenisaču na drugi strani teniške mreže, da se z vami prične poigravati.

Torej, pazite kaj jeste, ker to je enako pomembno kot dober trening. Lahko rečemo, da je celo bolj pomembno, saj brez prave hrane, ni dobrega treninga in ne tekme.